Prožíváme realitní bublinu?

Ceny nemovitostí prudce vzrostly, přijde další realitní krize? A jaká je v současnosti situace na realitním trhu?

Nelze si nevšimnout, že ceny bytů, pozemků ale i domů za poslední dva roky prudce vzrostly a byl to růst určitě nečekaný. Je třeba si uvědomit, že v roce 2008 započala krize na realitním trhu, kdy po obdobně dynamickém růstu cen před a po vstupu Česka do Evropské unie ceny začaly padat. A tento stav trval nemálo let. Před přibližně dvěma lety bylo znát jisté oživení a od té doby to je doslova boom.

Chcete konkrétní případy?  V roce 2015 bylo možné koupit byt 2+kk v nízkopodlažním panelovém domě, což je velmi oblíbený typ bytu, za maximální cenu 990 tis. Kč. Stejný byt se prodal okamžitě po zadání do inzerce za 1,390 mil.Kč bez toho, že by se do bytu nějak investovalo.

Podobná situace je ale i u pozemků a rodinných domů. V době „hypoteční“ krize jsem zprostředkoval prodej bytu ve vile v “ okresním městě“ za tehdy neuvěřitelných 1,8 milionu. Letos z kraje roku stejný byt změnil majitele za 3,150 mil.Kč.!

Jak je to možné? Myslím, že se zde sešlo několik faktorů. Dle mého názoru nelze vše přičítat dostupným úvěrům na bydlení. Banky poslední dobou „přitvrzují“ ale na zájmu o koupi nemovitostí a cenách se to zatím nijak neprojevuje. Neméně důležité je, že lidé mají práci, platy rozhodně vzrostly a navíc dorostla skupina lidí, kteří prostě chtějí bydlet jinak, než v nájemním bydlení.

Samozřejmě se poslední dobou začínají objevovat prognózy a varování před splasknutím „cenové bubliny“a pádu trhu.  Ale  realitní neboli hypoteční krizi před lety také nikdo nečekal a takový růst trhu už vůbec! Jestli ale dojde k zastavení zájmu a ceny budou spíše padat anebo zůstanou na stejné výši, jen se budou nemovitosti déle prodávat, je otázkou. Také se určitě trh bude více diferencovat, a tento trend je znát již nyní, tím myslím, že ceny se budou určovat nikoliv jakoby plošně ale podle toho co skutečně nemovitost nabízí. To jest v jaké je lokalitě a konkrétním místě, v jakém je stavu a co za požadovanou cenu nabízí.

Nicméně dostupnost spotřebitelských úvěrů na bydlení bude pro chování trhu vždy zásadní.

Chování trhu jsem s nadsázkou shrnul do rčení: Dvě fáze trhu: buď není komu prodávat, anebo není co prodávat. Při přechodu z první do druhé fáze makléři zažívají radostné chvíle!

Držme si palce, ať nezažijeme žádnou další, nejen realitní krizi!

Tomáš Kučera, realitní makléř od roku 1999

realitykucera.cz  https://www.facebook.com/realitykuceracz/

kucera.nawebu.net

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *