Za kolik prodat nemovitost, aneb určení tržní ceny je oříšek!

Určení tržní ceny pro prodej bytu, rodinného domu, pozemku, zkrátka nemovitosti, není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. V této zásadní  „disciplíně plave“ i mnoho realitních makléřů. Za kolik tedy prodat nemovitost?

Vlastně se jedná tak trochu o věštění… V dnešní době, kdy se nemovitosti prodávají jako na běžícím pásu a ceny kupodivu stále rostou, to vypadá celkem snadno. Chci prodat o něco lépe, než můj soused, to je jasné!

Vždy ale platí to co rád s oblibou zdůrazňuji – tržní cena je až ta, za kterou nemovitost bude chtít zájemce koupit a v případě čerpání hypotéky, tedy novou terminologií spotřebního úvěru na bydlení, tuto cenu potvrdí znalec konkrétní banky. To je zásadní, protože i kdyby kupující chtěl hradit úvěrem kupní cenu za nemovitost, kterou ale nepotvrdí znalec, musí si připravit větší podíl vlastních zdrojů.

Když cena, kterou požaduji za nemovitost bude vysoká v daném čase, při rostoucích cenách na trhu do ní doroste. Když ale dojde k zastavení růstu a v horším případě k propadu cen, může se stát, že prodej se reálně uskuteční za podstatně horších podmínek, než v době zahájení prodeje s reálně určenou cenou.

Každá nemovitost, tak jako všechno “ zboží“, má svou obrátku. To je  doba prodeje, kterou ovlivňuje cena a generování se stále přicházejících zájemců o koupi. U každé nemovitosti je doba jiná i při nastavené reálné ceně zohledňující situaci na trhu. To znamená, že špatně určená cena nemovitosti pro prodej se může projevit až po určité době. Velkým signálem její reálnosti je statistika inzerce a případni zájemci o prohlídku.

Důležité ale je, že když se nemovitost nedaří prodat, je chyba vždy v ceně. Ta totiž zohledňuje, nebo by měla zohledňovat, kvalitu nemovitosti se všemi souvislostmi.

Hodně štěstí při určení prodejní ceny domu, bytu i pozemku!

Tomáš Kučera, realitní makléř od roku 1999

realitykucera.cz  https://www.facebook.com/realitykuceracz/

kucera.nawebu.net

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *