ZPROSTŘEDKOVÁNÍ PRODEJE BYTŮ, DOMŮ, CHALUP A POZEMKŮ

Rozhodl jsem se popsat v tomto příspěvku, co pro svého klienta, kterého zastupuji při prodeji domu, bytu, chalupy nebo pozemku, já jako realitní makléř udělám v rámci mé služby.

Zdálo by se, že je to nošení dříví do lesa, každý přece ví, co realitní kancelář dělá pro prodávající při prodeji jejich nemovitosti. Někdo také tvrdí, že vlastně vůbec nic…. A i já se dost často setkávám s reakcí “ no to jste tedy jediný ( v lepším případě jeden z mála), který toto pro klienty zajišťuje.

Napsat, že zajišťuji vše, je příliš povrchní, to tvrdí každý realitní makléř  nebo realitní kancelář a realita někdy pokulhává.

PRVNÍ NÁVŠTĚVA

První zásadní věcí je navštívit ten konkrétní dům, byt, chalupu nebo pozemek, který bude prodáván a zjistit si o nemovitosti vše, co je dostupné z veřejných zdrojů. U pozemku například ověřit, zda je v zastavitelném území obce nebo v lokalitě řešené v územním plánu. V dnešní době revizí katastrálních území ( tuto problematiku popíši v některém dalším článku) je důležité ověřit především u staveb, zda je zapsána v katastru tak, jak je fyzicky postavena. Případné rozpory je lepší rešit předem, než v lepším případě po návštěvě odhadce banky, který na rozpor upozorní, v horším pak u soudu, když kupující bude požadovat náhradu škody a slevu z kupní ceny.

URČENÍ PRODEJNÍ CENY

Následuje analýza tržní ceny porovnáním nabízených nemovitostí stejného charakteru a obdobné lokality. Také sdělím, jaká je moje provize v konkrétním případě.

PREZENTACE

Nemovitost samozřejmě nafotím a zpracuji do inzerce.

PROHLÍDKY A JEDNÁNÍ

A začíná fáze čekání na kupce, který zhodnotí, že prodávaná nemovitost je pro něj ta pravá. Provést každou prohlídku tak, aby její dopad byl pozitivní, vše dobré i horší bylo na nemovitosti rozpoznáno a vjem byl co nejlepší, to je o jisté dávce vrozené diplomacie.

Hodně lidí si myslí, že realitka má přivést kupce, a tím její role končí. Ale kdepak! Ta teprve začíná! Kupce si může každý nalézt sám ( více o prodeji bezrealitky zde )…..

PŘÍPRAVA SMLUV A KOORDINACE JEJICH PODPISU

Takže po projeveném zájmu ze strany potencionálního kupce je potřeba zhodnotit, zda je jeho zájem reálný. Především se jedná o způsob financování. Jsem samozřejmě prostředníkem a koordinátorem požadavků obou stran. Když se „protnou“ je možné nechat připravovat návrhy smluvní dokumentace. Ta je vyhotovena advokátem panem Mgr.Radkem Šimonkou, s kterým spolupracuji téměř dvacet let.

Po odsouhlasení smluv v případě, že je již zajištěno financování koupě, zkoordinuji podpis smluv a jejich doručení tam, kam je domluveno ( příslušný katastr nemovitostí, banka, apod..) a v dojednaném termínu při splnění domluvených podmínek.

PŘEVOD ENERGIÍ

Po převodu nemovitosti zajistím její předání novému vlastníkovi. V případě potřeby na základě plné moci zajistím přehlášení odběrů energií u dodavatelů a v případě bytů také zajistím vše potřebné u správce domu.

KDE SLUŽBY POSKYTUJI?

Byty, domy, pozemky, chalupy a také komerční objekty jsem prodával v Liberci, Jablonci nad Nisou, Turnově, Praze, Mladé Boleslavi, Kladně, Hradci Králové, v Českém ráji, Jizerských a Lužických horách a v Krkonoších. Několikrát také na zcela opačných koutech naší vlasti.

Tomáš Kučera, realitní makléř od roku 1999

realitykucera.cz  https://www.facebook.com/realitykuceracz/

kucera.nawebu.net

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *